Thuiswerken en jonge kinderen
Telewerken met de kinderen op je schoot!
Telewerken als de kinderen thuis zijn… het lijkt wel alsof men verschillende jobs moet combineren: werken, kinderoppas, animator, leerkracht,… Het lijkt een onmogelijke opdracht, hoewel het in veel gezinnen redelijk goed verloopt.
Aangezien mijn dochter Charlie al 9 jaar en redelijk zelfstandig is, en ik een apart bureau heb om te werken, valt het heel goed mee om thuis te werken terwijl zij ook thuis is. Ik geef aan wanneer ze me zeker niet mag storen, zoals tijdens meetings, al gebeurt het soms dat ze toch even komt piepen. - Sofie, mama van Charlie (9 jaar)
Kinderen zijn niet gewoon dat als jij als ouder thuis bent, je moet bezighouden met niet huishoudelijke dingen en je dus niet ‘vrij’ bent. De omstandigheden die bepalen hoe je zaken kunt regelen, hebben voor een deel te maken met praktische zaken (beschikbare ruimtes, al of niet een afgesloten tuin, …) en voor een deel met de eigenheid van je kinderen (leeftijd, onderlinge relatie, zelfstandigheid, …).
Door de jonge leeftijd van onze kindjes was het moeilijk om hen duidelijk te maken dat mama en papa wel thuis waren, maar niet altijd beschikbaar. Het waren vooral heel lange dagen waarbij mijn partner en ikzelf elkaar afwisselden in het uitvoeren van onze job en het oppassen op de kinderen. - Anke, mama van Lise (4) en Laure (1)
Wees realistisch!
Ook al blijkt dat telewerken over ’t algemeen productiever is, zal dit in de aanwezigheid van kinderen niet altijd optimaal verlopen. Op momenten zullen zij je aandacht opeisen en zullen ze je iets willen vragen of zal je zelf op één of ander manier moeten ‘ingrijpen’. Ook op het werk was je niet altijd 100% geconcentreerd en nam je af en toe pauze.
Misschien zijn er momenten dat de kinderen minder aandacht eisen, zoals bij hun geliefd tv-programma, of als ze nog slapen of hun middagdutje doen,… Hierdoor is het mogelijk om de werkopdrachten die extra concentratie vragen te plannen op die luwe momenten. Hierdoor creëer je voor jezelf misschien andere werkuren dan normaal. Overleg met je werkgever om op een andere manier werkuren in te delen.
Planning van zowel je eigen activiteiten als die van je kinderen is dan ook een belangrijke pijler voor succes. Denk daarbij dat jonge kinderen tijd op een heel andere manier beleven: 30 minuten is voor ons heel snel voorbij, voor een kleuter kan dit wel eeuwen lijken. Streef in een planning naar een zekere routine. Zowel voor jezelf als voor je kinderen zijn vaste en terugkerende activiteiten echte ankerpunten en scheppen ze duidelijkheid en perspectief.
Mijn kinderen zijn relatief zelfstandig en gelukkig hebben ze beiden een eigen laptop. De supervisie beperkt zich dus tot een minimum. Zeker in het begin van de lockdown ratelde de printer geregeld naast mijn oor. Al snel volgde een afspraak aangaande het printergebruik: eerst komen kijken of papa niet in gesprek is. - Mark, papa van Len (14) en Linde (11)
Bied structuur
Een goede planning brengt structuur en houvast. Maar we moeten die wel zo concreet mogelijk maken. Daarbij kun je het 3V-principe hanteren: (a) visualiseren, (b) voorbereiden en (c) variëren.
a. Visualiseer
Zoveel als mogelijk maak je de planning samen met je kinderen, zodat zij zelf keuzes kunnen maken. Die planning krijgt vervolgens een ‘gezicht’: bordschema, post-its, pictogrammen, …
Het Vlajo-team heeft een leuke korte video daarover gepost op Youtube.
Ook andere symbolen blijken voor sommigen goed te werken. (Pubers doen dit vaak vanzelf. Kijk maar eens op hun kamerdeur!). Een apart bureel is daarvoor natuurlijk het eenvoudigste: deur dicht of op een kier, een verbodsteken als je niet mag storen,… Bedenk wel dat je echt volledig afsluiten best niet te lang mag duren.
b. Bereid voor
Ook voor kinderen is het vervelend als ze de nodige spullen niet vinden eenmaal ze aan hun activiteit begonnen zijn. Daarom is het goed dat je als ouder zelf toeziet op het klaarzetten van het materiaal dat kinderen nodig hebben.
Als je voldoende ruimte hebt, kun je een soort van activiteitenhoek creëren voor je kinderen. Specifieke activiteiten zijn dan voorzien voor specifieke plaatsen.
c. Variëren
Binnen de planning moet je, zowel voor jezelf als voor je kinderen, voldoende variaties brengen. Neem af en toe eens de tijd om even te bewegen, buiten te stappen of louter eens te knuffelen en te praten met elkaar. En met kleine kinderen op de arm kun je ook mails bekijken… Door zo’n vaste, korte momenten, leren kinderen ook gemakkelijker wanneer ze je dingen kunnen vragen en kijken ze vaak uit naar deze momenten.
Laat af en toe een deel van het speelgoed onbereikbaar. Zo beperkt je deels het voortdurend gerommel en ongericht wisselen van activiteit. Speelgoed dat na een tijdje terug tevoorschijn komt, kan plots veel boeiender zijn en kan ervoor zorgen dat kinderen langer geconcentreerd blijven – en jij dus ook!
We hebben een pact gesloten. Samen maakten we een kalender met de werktijden van mama en de activiteit die we samen zouden doen zodra het werk was gedaan. De kinderen hebben zelf een lijst gemaakt van hun activiteiten (wandelingen, schilderen, bordspellen, zoutpasta,.. . ). - Nathalie, mama van Bastien (7) en Martin (5)
Stuur je eigen gewoonten
Thuiswerken met kinderen doorkruist je normale doen. Enerzijds zal je de discipline van jezelf en je huisgenoten een beetje moeten aanscherpen, anderzijds zal je op sommige zaken juist een beetje soepeler moeten zijn.
Enkele losse ideetjes:
- kinderen zitten misschien iets langer voor een scherm… niet ideaal, maar het helpt soms wel om aan iets te kunnen doorwerken.
- soms lukt het helemaal niet… ga dan liever even met je kinderen stoeien, wandelen, lezen en vergeet eventjes je werk. Je kunt dit later wel inhalen.
- accepteer dat je op sommige dagen minder efficiënt zult werken, op andere dagen zal het dan juist beter gaan.
- maak je niet altijd zorgen over properheid en netheid
- ; laat kinderen al eens ‘knoeien’ met de klei, de verf, ….
- neem niet teveel de rol van schoolmeester op. Laat ze zelf aan de slag en las, net zoals in de school, vraagmomenten in.
- misschien moet je ook je eigen werk wat meer sturen: bepaal prioriteiten, zet je mailbox tijdelijk af, …
en maak goede afspraken met je partner waarbij je de zorg en aandacht voor de kinderen verdeelt en ervoor zorgt dat je niet beiden tegelijkertijd ‘niet gestoord’ mag worden.
De hulp van mijn man was duidelijk een grote steun. Inderdaad, zodra hij thuis kwam van het werk, nam hij het over met de kinderen en in de keuken, tot ik klaar was met mijn werkdag. We moesten alle vier een echt team vormen om er te komen. - Nathalie, mama van Bastien (7) en Martin (5)
Tot slot
Hoe moeilijk het soms is… probeer toch ook te genieten van het samen en omringd te zijn door degenen die je het leven de moeite waard maken. Ook al zou je soms een toverstokje willen hebben zodat ze tijdelijk bevriezen…
Een groot voordeel van het thuiswerken is dat er meer kwaliteitstijd met het gezin is en ik nu ook tijd heb om elke avond (op tijd) vers te koken - een goede/gezondere work-life balans! - Sofie, mama van Charlie (9 jaar)