Energieprijzen en telewerk
Telewerken bedreigd?
De hoge energieprijzen leiden tot heel wat ongerustheid en veel telewerkers beginnen zich af te vragen of al dat thuiswerken nog wel de moeite waard is.
Telewerken impliceert dat je thuis meer energie verbruikt, zeker nu de koudere dagen in het vizier komen. De verwarming blijft de ganse dag aan. Als je naar het kantoor gaat, kun je die overdag erg laag of zelf uitzetten, maar als je thuiswerkt heb je toch graag een comfortabele temperatuur. Sommigen vrezen dan ook dat hun energieverbruik te fors zou stijgen.
Wat kost een dagje telewerken?
Veel hangt af van je energiecontract waardoor het moeilijk is om een exacte prijs voor iedereen te geven. Ook zal het afhangen van welke apparaten je gebruikt – een laptop verbruikt over ’t algemeen minder dan een desktop computer.
Wat verbruik je extra op een telewerkdag? Net zoals de VREG gaan we ervan uit dat je gedurende ongeveer 8u thuis werkt en dus extra stroom verbruikt in die periode (laptop, verlichting ed.). Meestal zetten mensen hun verwarming lager als ze naar het werk gaan. Bij een dagje telewerk blijft de verwarming op een comfortabele temperatuur werken. We gaan ervan uit dat de verwarming dan ook 10 uur langer moet werken op een telewerkdag (8uur effectief werken en 2u verplaatsing).
Post |
Verbruik in kWh per dag |
Laptop (~8uur actief) |
2 kWh |
Verlichting (bvb 3 LED lampen) |
0.16 kWh |
Verwarming (+6° in 10% v/h huis) |
3 kWh |
Bron: https://www.comparateur-energie.be/blog/reduire-consommation-energie-teletravail/
Op basis van de prijzen in september 2022 (https://www.vreg.be/nl/energiemarkt-cijfers ) betekent dit een kostprijs per dag variërend tussen 3 en 4 euro als je verwarmt met gas en tussen 3 en5 euro als je elektrisch verwarmt. Werk je bijvoorbeeld 3 dagen per week thuis (~12 dagen per maand) dan heb je een meerkost aan energie variërend tussen 36 en 60 euro per maand. Werk je alle dagen thuis (20 werkdagen) komt je op een maandelijkse meerkost variërend tussen 60 en 100 euro.
Hierbij is geen rekening gehouden met het gebruik van een printer, een extra scherm, de koffie en telefoonkosten. De reële kostprijs ligt dus nog iets hoger.
Verbruik zuinig!
Door enkele eenvoudige ingrepen kun je energie besparen. Daar is in de bovenstaande berekening al enigszins rekening mee gehouden. Enkele tips:
- verwarm enkel de plaatsen waar je effectief werkt
- zoek een lichte plaats om te werken (bij een raam, onder een koepel) zodat je geen extra verlichting nodig hebt
- zet je laptop (en ook je bijkomend scherm) op ‘slaapstand’ zodat hij tijdens een korte pauze niet op volle kracht verbruikt
- print zo weinig mogelijk documenten uit.
Opgepast: vaak zien we mensen hun werkplaats verwarmen met een elektrisch vuurtje in de idee dat dit besparend werkt. Elektrisch verwarmen is in de meeste gevallen echter duurder dan gasverwarming.
Telewerken, enkel op basis van het financiële plaatje?
De keuze om al of niet aan telewerk te doen, hangt uiteraard niet alleen af van een financieel kostenplaatje. Andere motieven hebben eveneens een belangrijke impact. (zie o.a. https://www.telewerken.be/werknemer/voordelen-van-telewerken ).
Minder stress door verplaatsingen, een grotere soepelheid in werkuren, minder verplaatsingskosten, beschikbaar zijn tijdens de werkuren voor familie en diensten (de postbode, …) zijn mogelijke voordelen die opwegen tegen de meerkost op energievlak.
Belangrijk is dan ook om voor jezelf die balans op te maken en alle elementen in beschouwing te nemen. De paniek rond de energieprijzen mag niet verlammend werken.
In de online enquête die maandelijks wordt uitgevoerd bij een representatieve steekproef van 1500 Belgen in het kader van het Omnibus project werden in de maand september bijkomende vragen gesteld die peilen naar de mogelijke impact van de hoge brandstof- en energieprijzen op het telewerkgedrag van de Belgen. Een kleine meerderheid van de Belgen (53%) geeft aan hun telewerk-of verplaatsingsgedrag op minstens één manier aan te passen naar aanleiding van de hoge brandstof-en energieprijzen. 1 op 4 gebruikt vaker het openbaar vervoer. 1 op 5 werkt vaker thuis terwijl 29% net vaker het kantoor opzoekt. Ten slotte is ook 29% van plan in de winter thuiswerk te vermijden omwille van de verwarmingskosten. Naargelang de leeftijd valt op dat mensen jonger dan 35vaker hun gedrag zullen aanpassen dan 35+’ers. Ook zijn er regionale verschillen: in Brussel gaat men vaker het openbaar vervoer gebruiken dan in de andere gewesten. De Brusselaars gaan ook vaker hun telewerkgedrag aanpassen terwijl Vlamingen dit het minst doen.